Γίγαντες με ανάμεικτα χόρτα και μυρωδικά


dsc_1108_20130421172716459Υλικά

  • 350 γρ.φασόλια γίγαντες
  • 1 και 1/2 λίτρο νερό
  • 6 σκελίδες σκόρδου ή όσες θέλουμε,καθαρισμένες ολόκληρες
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα στα δύο
  • 4-5 κλωνάρια θυμάρι ή ρίγανη
  • 2 κλωνάρια σέλερι ή σέλινο
  • 2 καρότα κομμένα στα δύο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • μισό ματσάκι μαιντανός, δεμένο με σπάγγο μαγειρικής
  • 70ml ελαιόλαδο

Για τα χόρτα

  • 1 κιλό διάφορα χόρτα εποχής, πχ. ζοχοί, ραδίκια, σέσκουλα,καυκαλήθρες, ξινολάπατα, καθαρισμένα
  • 2 πράσινες καυτερές πιπεριές κέρατο[ προαιρετικά] ψιλοκομμένες
  • το λεθκό μέρος από 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
  • 100mlλευκό κρασί
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι μαιντανό, ψιλοκομμένα
  • μισό ματσάκι μάραθο ή άνηθο , ψιλοκομμένο
  • χυμός από 2-3 λεμόνια ή όσο θέλουμε, αναλόγως του κατά πόσο μας αρέσουν τα ξινά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 150mlελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τους γίγαντες

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς.Την επομένη, τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε. Τους βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο κρύο νερό να τους καλύπτει και τους σιγοβράζουμε για 10 λεπτά [ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση]Τους στραγγίζουμε και τους ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό.Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδου, το θυμάρι, το σέλερι, τα καρότα, τη δάφνη, και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες και να χυλώσουν,για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.Στο τέλος δεν πρέπει να μείνουν σχεδόν καθόλου υγρά.Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αρωματικά από την κατσαρόλα και τα πετάμε.Κρατάμε την κατσαρόλα με τους γίγαντες στην άκρη

Για τα χόρτα

Προθαιρμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματίζουμε για 1 λεπτότα χόρτα σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει.Τα στραγγίζουμε καλά, τα στεγνώνουμε και τα κρετάμε στην άκρη.Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 20ml από το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμυδάκια, το πράσο και την πιπεριά για ένα λεπτό.Προσθέτουμε τα χόρτα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά.Αδειάζουμε τα χόρτα μα το ζουμί τους σε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ, προσθέτουμε τα φασόλια, τα αρωματικά[μαιντανό, άνηθο ή μάραθο] αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει.

Βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, περυχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και τουρσιά.

Από τον Χριστόφορο Πέσκια[γαστρονόμος τεύχος 83]