Αμπελοφυλλόρυζο


dsc_1137_20130421181120034Υλικά

  • 350γρ.φρέσκα αμπελόφυλλα ή 500γρ αμπελόφυλλα από βάζο και στραγγισμένα
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • το λευκό και τρυφερό μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από ένα μάτσο φρέσκο δυόσμο,ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από ένα μάτσο μαιντανό,ψιλοκομμένα
  • 100ml λευκό ξηρό κρασό
  • 150γρ. ρύζι γλασέ
  • χυμός από 1 λεμόνι ή και παραπάνω αν μας αρέσουν τα λεμονάτα
  • 100ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι
  • και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Παίρνουμε τα καλά στρσγγισμένα αμπελόφυλλα και τα χοντροκόβουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.Προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα και το ρύζι, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.Ρίχνουμε 200ml νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το αμπελοφυλλόρυζο να μαγειρευτεί για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν  και το αμπελόφυλλο , και το ρύζι και να αποροφηθούν τα υγρά.Αποσύρουμε από τη φωτιά , σκορπίζουμε το δυόσμο και το μαιντανό, και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Από τον Χριστόφορο Πέσκια