Γίγαντες κρασάτοι με ντομάτα και δενδρολίβανο


DSC_1115_20130427233016164Υλικά

  • 350γρ. φασόλια γίγαντες
  • 70mlελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 400γρ ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, με το χυμό τους, χοντροκομμένα
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαιντανό, ψιλοκομμένα
  • 100ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτ.σούπας φυλλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ.σούπας μέλι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς.Την επομένη, τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε.Τους βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με 1 και 1/2 λίτρο φρέσκο κρύο νερό, να πάρουν βράση.Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5-6 λεπτά.Προσθέτουμε την ντομάτα με 200ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Σραγγίζουμε τους γίγαντες σε σουρωτήρι στερεωμένο σε μπόλ, ώστε να κρατήσουμε το ζουμί τους, και τους αδειάζουμε σε γάστρα ή σε ένα μέτριο πυρέξ.Β άζουμε το υπόλοιπο λάδι, τη σάλτσα ντομάτας, το μέλι και ανακατεύουμε απαλά.Προσθέτουμε το ζωμό από τους γίγαντες, που έχουμε κρατήσει για να τους καλύψουμε, σκεπάζουμε το σκεύος είτε με το καπάκι του είτε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα, ελέγχοντας τα υγρά, ώστε να υπάρχει αρκετή σάλτσα.Μετά τη 1 ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε και αλατοπιπερώνουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε το μαιντανό, το δενδρολίβανο, το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το σκεύος για ακόμα 1/2 ώρα, εώς ότου οι γίγαντες χυλώσουν.Τους βγάζουμε από το φούρνο, διορθώνουμε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι και πιπέρι και τους σερβίρουμε ζεστούς ή σε θερμπκρασία δωματίου μαζί με ελιές και ψωμί.

Από την κ.Νένα Ισμυρνόγλου