Άνηθος


20130409_082745_20130409134735079Άνηθος ο βαρύοσμος,ποώδες μονόχρονο φυτό, με φυλλαράκια σαν βελόνες.Είναι ιθαγενής της μεσογειακης λεκάνης και της Αιγύπτου.Φτάνει τους 70 πόντους ύψος.Βγάζει μικρά κίτρινα λουλούδια.

Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν γιατρικό για τον λόξιγκα.Ήταν τόσο πολύτιμο αρωματικό χόρτο στην αρχαία Ρώμη, που επιβλήθηκε ειδικός φόρος προς χάρη του.Η χρήση του ήταν γνωστή πολύ πιο πριν.Στον τάφο του Αμενόφεως του Β’ της Αιγύπτου αναγνωρίστηκαν ίχνη του.Ο άνηθος » αναφέρεται συχνά στην ελληνική γραμματεία, ενώ ο σπόρος του έχει βρεθεί στον Καστανά και χρονολογείται στα τέλη της 2ης χιλιετίας»

Ένα πολύτιμο για την υγεία μας μπαχαρικό χόρτο.Τα φύλλα και τα σπόρια του, εκτός από το όμορφο άρωμά τους , περιέχουν μπόλικη βιταμίνη C,άφθονο κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.Είναι χωνευτικός ,διουρητικός και αντισπασμωδικός.

Το ελαφρύ, διακριτικό του άρωμα συνδυάζεται άψογα με τις αγκινάρες αυγολέμονο, τον αρακά και τα φρέσκα κουκιά.Είναι απολύτως απαραίτητος στην μαγειρίτσα, στα ντολμαδάκια γιαλαντζί, στη σπανακόπιτα και τη μαρουλοσαλάτα.Δένει καλά με το ψάρι[ ιδιαίτερα με το καπνοστό] και με τον ταραμά.Οι χορτόπιτες, οι ομελέτες , τα θαλασσινά, οι σάλτσες με βάση την μουστάρδα ,οι κρύες σούπες, ο σολωμός, το αγγούρι, η άσπρη φασολάδα και η πατατοσαλάτα κερδίζουν από το απαράμιλλο άρωμα του.Το ίδιο κι ένα μπουκάλι καλό ξίδι[ αρκούν μόνο λίγα σπόρια και μερικά φυλλαράκια του] Με τον άνηθο η τσιροσαλάτα γίνεται περίφημος μεζέςγια ούζο

Από το Μπαχαρικό Λεξικό Νίκος Δ.Πλατής